Όταν έρχεται η ώρα της επιλογής πιστοποιητικού, πολλοί μαθητές μας και πολλές μαθήτριες αναζητάν ένα πιστοποιητικό που να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό. Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση κάθε άλλο παρά απλή είναι.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Δεν αναγνωρίζονται όλα τα πιστοποιητικά σε όλες τις χώρες. Στην Αμερική πχ. δεν αναγνωρίζονται όλα τα πιστοποιητικά Cambridge σε γενικές γραμμές αλλά κι εδώ ίσως υπάρξουν εξαιρέσεις. Εκεί για προπτυχιακές σπουδές πιθανώς να ζητήσουν να δώσει SATs ενώ για μεταπτυχιακό ίσως θελήσουν το TOEFL ή IELTS.

Από την άλλη, σε πολλά πανεπιστήμια εντός Ευρώπης ζητάνε το IELTS ή ίσως και το TOEFL με συγκεκριμένο βαθμό.  Κάθε πανεπιστήμιο ή χώρα αναγνωρίζει συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Για αυτό χρειάζεται προσεκτική έρευνα πριν επιλέξουμε πιστοποίηση και ίσως να χρειαστεί να επικοινωνήσει ο καθηγητής ή ο υποψήφιος με την εκάστοτε πρεσβεία ή πανεπιστήμιο.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Σπουδές: Όπως προείπαμε για σπουδές συνήθως ζητείται το IELTS ή το TOEFL με συγκεκριμένο βαθμό, ανάλογα το πανεπιστήμιο.
Αναγνωρίζονται και άλλα όπως το Cambridge Advanced, Cambridge Proficiency, ακόμα και το FCE (First for Schools) με Α αλλά και συνήθως πρέπει να έχει αποκτηθεί πρόσφατα.

Εργασία: Για εργασία ή visa ή πράσινη κάρτα, εξαρτάται από την εκάστοτε χώρα. Επίσης, εάν θέλει κάποιος να εργαστεί σε συγκεκριμένη θέση, λογικά θα του ζητήσουν να περάσει από συνέντευξη. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ο υποψήφιος να μπορεί να μιλάει σωστά Αγγλικά και ίσως να παραβλέψουν ότι δεν έχει κάποια πιστοποίηση εάν είναι αρκετά ικανός ομιλητής.

ΠΟΤΕ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ;

Οι περισσότεροι φορείς θέλουν να ξέρουν ότι ο υποψήφιος εργαζόμενος ή φοιτητής έχει γνώσεις Αγγλικών έχοντας αποκτήσει ΠΡΟΣΦΑΤΑ κάποιο πιστοποιητικό. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και IELTS (το πιο περιζήτητο πιστοποιητικό) με άριστα 9 να έχει κάποιος, εάν έχει περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα (συνήθως πάνω από διετία) δεν το δέχονται.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ.

  1.  Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ένα πιστοποιητικό που να καλύπτει πλήρως κάποιον υποψήφιο. Χρειάζεται να επικοινωνία με το εκάστοτε πανεπιστήμιο ή/και εργοδότη ή/και πρεσβεία για να γνωρίζει ο εκάστοτε μαθητής τι του ζητείται και τι πρέπει να κάνει.
  2. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζεται καν πιστοποίηση! Εάν ο υποψήφιος είναι ικανός ομιλητής και περάσει από συνέντευξη για θέση εργασίας ίσως γίνει αποδεκτός. Εάν έχει κάποιο “παλιό” πιστοποιητικό, ίσως του ζητηθεί απλά να κάνει κάποια επιπλέον μαθήματα εντός πανεπιστημίου και όχι να δώσει εκ νέου εξετάσεις.
  3. Παίρνοντας ένα Γ2/proficiency στο λύκειο ή γυμνάσιο ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ. Σκοπός θα έπρεπε να είναι η γνώση των Αγγλικών και όχι απλώς η απόκτηση ενός πιστοποιητικού. Πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει τα Αγγλικά του ένας μαθητής προκειμένου να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εκάστοτε περίστασης.
  4. Το πιο περιζήτητο πιστοποιητικό και η πιο “ασφαλής” λύση είναι το IELTS Academic εάν έχει αποκτηθεί εντός διετίας αλλά και πάλι τίποτα δεν μας εγγυάται ότι θα γίνει αποδεκτό παντού από όλους.

Συμπέρασμα: Με ένα Γ2 δεν “ξεμπερδεύει” κάποιος με τα Αγγλικά. Εάν θέλει να σπουδάσει ή να εργαστεί στο εξωτερικό πρέπει να επικοινωνήσει με τον υποψήφιο εργοδότη ή το πανεπιστήμιο για το οποίο ενδιαφέρεται. Πρέπει να συνεχίζει να έχει επαφή με τη γλώσσα και να διατηρεί ένα καλό επίπεδο για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα όταν του ζητηθεί.

 

Εμείς στο Plus στοχεύουμε στη γνώση και στην επιμόρφωση και όχι μόνο στην πιστοποίηση, έτσι ώστε οι μαθητές όποτε και εάν χρειαστούν οποιαδήποτε πιστοποίηση να είναι εύκολα προσβάσιμη για αυτούς!