Εκπαίδευση στη Ρωσία

Εκπαίδευση στη Ρωσία2018-06-30T13:26:17+00:00

ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙΤΕ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών μεταξύ των ξένων φοιτητών έχουν δοθεί 15.000 υποτροφίες για δωρεάν εκπαίδευση στα ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εκτός από τους ξένους πολίτες, αίτηση μπορούν επίσης να κάνουν άτομα χωρίς ιθαγένεια, καθώς και όσοι συμπατριώτες ζουν στο εξωτερικό (εξαιρούνται οι Ρώσοι πολίτες που έχουν τα εσωτερικά ρωσικά διαβατήρια).

Η βασική καινοτομία του περασμένου έτους θα συνεχίσει να λειτουργεί και το 2017 – ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Για αυτό το σκοπό λειτουργεί ο ηλεκτρονικός ισότοπο Russia.study – μέσω «ενιαίου παραθύρου» μπορείτε να υποβάλετε μια αίτηση και μια σειρά από έγγραφα που απαιτούνται για την επιλογή. Ταυτόχρονα, κατά την υποβολή αίτησης ο υποψήφιος φοιτητής μπορεί να υποδείξει έως και έξι (6) ρωσικά πανεπιστήμια, στα οποία ενδιαφέρεται να εισαχθεί.

Στην Ελλάδα είναι ο μοναδικός φορέας που εκτελεί τις διαδικασίες σχετικά με την επιλογή υποψηφίων για σπουδές στα Α.Ε.Ι. της Ρωσίας με έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού είναι το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο (Αντιπροσωπεία του Ροσσοτρουντνίτσεστβο στην Ελλάδα).

Η επιλογή πραγματοποιείται σε πέντε βήματα:

Πρώτο βήμα: Οπωσδήποτε εγγραφείτε και συμπληρώστε ηλεκτρονικά τη σχετική φόρμα αίτησης στην επίσημη ιστοσελίδα για την επιλογή των ξένων πολιτών για σπουδές στη Ρωσική Ομοσπονδία (http://russia.study)

Δεύτερο βήμα: Τοποθετήστε αντίγραφα των εγγράφων στην επίσημη ιστοσελίδα για την επιλογή ξένων πολιτών για σπουδές στη Ρωσική Ομοσπονδία (http://russia.study)

Kατάλογος απαιτούμενων εγγράφων:

1. Έντυπο-Αίτηση 
Παράγραφος 23 «κατεύθυνση των σπουδών»:
Παράδειγμα:
Προπτυχιακά (βασικό πτυχίο):
Κωδ. 23.00.00 Τεχνική και τεχνολογίες χερσαίων μεταφορών
40.00.00 Νομική
42.00.00 Μέσα μαζικής ενημέρωσης και Βιβλιοθηκονομία
45.00.00 Γλωσσολογία και Λογοτεχνία
49.00.00 Φυσική αγωγή και αθλητισμός, κ.λ.π.

Ειδικότητα:
Κωδ. 31.00.00 Κλινική ιατρική κ.λ.π.

Μεταπτυχιακά (Master):
Κωδ. 40.00.00 Νομική
41.00.00 Πολιτικές επιστήμες και Περιφερειακή Διοίκηση
44.00.00 Εκπαίδευση και παιδαγωγικές επιστήμες
45.00.00 Γλωσσολογία και Λογοτεχνία κ.λ.π.

Μεταπτυχιακά (Διδακτορικό):
Κωδ. 40.00.00 Γλωσσολογία και Λογοτεχνία κ.λ.π.

Παράγραφος 25 «εκπαιδευτικοί οργανισμοί»:
Ο υποψήφιος έχει το δικαίωμα να επιλέξει και να καθορίσει με σειρά προτεραιότητας έως 6 Α.Ε.Ι. για σπουδές: όχι περισσότερα από 2 στη Μόσχα, όχι λιγότερα από 2 στην Αγία Πετρούπολη, και όχι περισσότερα από 2 σε μια ομοσπονδιακή περιφέρεια.

Σε περίπτωση που κανένα από αυτά τα πανεπιστήμια, για κάποιο λόγο, δεν επιλέξει τον αμφισβητία ως μελλοντικό σπουδαστή του, το δικαίωμα στην τελική θέση των σπουδών έχει το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας.

Παράγραφος 26 «Γνώση της ρωσικής γλώσσας»: ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει τη ρωσική γλώσσα, η οποία επιβεβαιώνεται με την ύπαρξη πιστοποιητικού: Β1 για προπτυχιακά και ειδικότητα, B2 – για μεταπτυχιακά και С1 – για υποψήφιους διδάκτορες.
Σε περίπτωση που ο ξένος πολίτης δεν γνωρίζει αρκετά καλά τη ρωσική γλώσσα, έχει το δικαίωμα για σπουδές στο προπαρασκευαστικό τμήμα (1 έτος) με την καταβολή της υποτροφίας του.

Προσοχή: Ο υποψήφιος, που επιθυμεί να αποκτήσει βασικό πτυχίο ή ειδικότητα, μπορεί να εισαχθεί σε ρωσικό Α.Ε.Ι. χωρίς τη γνώση της ρωσικής γλώσσας, έχοντας περάσει το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα σπουδών στο ίδιο ρωσικό Α.Ε.Ι με έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού με την ύπαρξη καλού portfolio.

2. Αντίγραφο του διαβατηρίου (της σελίδας, όπου βρίσκεται η φωτογραφία, συμπεριλαμβανομένης της δέουσας επικυρωμένης μετάφρασης στα ρωσικά). Η περίοδος ισχύος του διαβατηρίου του υποψηφίου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 18 μήνες. Στην περίπτωση ύπαρξης διπλής υπηκοότητας, ο ξένος πολίτης θα πρέπει να υποβάλει και τα δύο διαβατήρια, αλλά επιπλέον και άλλα έγγραφα που πιστοποιούν τη μόνιμη κατοικία του αλλοδαπού πολίτη στην ξένη χώρα.

3. Αντίγραφο ιατρικού πιστοποιητικού που να γράφει ότι ο υποψήφιος δεν είναι φορέας του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και δεν έχει τη νόσο του AIDS.

4. Αντίγραφο εγγράφου κρατικού νοσηλευτικού ιδρύματος που βεβαιώνει την απουσία ιατρικών αντενδείξεων για σπουδές στη Ρωσική Ομοσπονδία.

5. Αντίγραφο εγγράφου σχετικά με τις σπουδές του υποψήφιου (για προπτυχιακά: Απολυτήριο Λυκείου, για μεταπτυχιακά: Πτυχίο/Δίπλωμα). Είναι επιθυμητό να έχει ο υποψήφιος βαθμολογία τουλάχιστον 17 στο Απολυτήριο Λυκείου, και για μεταπτυχιακά πτυχίο με βαθμό όχι λιγότερο από 7, όμως έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι επιθυμούν με διαφορετικούς βαθμούς. Στην περίπτωση που σήμερα ένας υποψήφιος δεν έχει τα έγγραφα σχετικά με τις σπουδές του, παρέχει τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης από τον εκπαιδευτικό οργανισμό, στον οποίο ολοκληρώνει τις σπουδές του.

6. Κατάλογος επιστημονικών δημοσιεύσεων, αν υπάρχει, και (ή) σύντομες εκθέσεις (30 σελ.) για σπουδές σε μάστερ και διδακτορικό. Η θεματική της σύντομης έκθεσης πρέπει να είναι σύμφωνη με την επιλεγμένη κατεύθυνση σπουδών από τον ξένο υποψήφιο.

7. Τα έγγραφα των παραγράφων 2, 3, 4, 5, 6 θα πρέπει να μεταφραστούν στη ρωσική γλώσσα (Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τμήμα Μεταφράσεων) και να είναι επικυρωμένα σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες.

Για τους ξένους  πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιθαγένεια άλλων χωρών, δεν παρέχεται υποτροφία.

Τρίτο βήμα: Η συνέχιση της διαδικασίας επιλογής στον Κερκυραϊκό Εκπαιδευτικό Όμιλο Plus από τους ξένους υποψηφίους είναι δυνατή μόνο μετά το πέρασμα των δύο πρώτων υποχρεωτικών βημάτων στην επίσημη ιστοσελίδα http://russia.study (τοποθέτηση στο ενιαίο σύστημα πληροφοριών επιλογής ξένων πολιτών των εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή).

Η μορφή του διαγωνισμού μπορεί να είναι οποιαδήποτε: portfolio διαγωνισμού, ολυμπιάδα ρωσικής γλώσσας ως ξένης, συνέντευξη με τον υποψήφιο κ.λ.π.

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι θα καταθέσουν όλο το πακέτο των απαραίτητων εγγράφων σε έντυπη μορφή έως και την 31η Μαρτίου!

Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων του ξένου πολίτη τουλάχιστον σε μία από τις απαιτήσεις, τα έγγραφά του δε θα ληφθούν υπόψη.

Τέταρτο βήμα: Οι ξένοι υποψήφιοι επιλέγουν στην Παράγραφο 23 «κατεύθυνση σπουδών», στην Παράγραφο 25 «εκπαιδευτικοί οργανισμοί» (έως 6 ρωσικά Α.Ε.Ι. για σπουδές – ο υποψήφιος για σπουδές πρέπει οπωσδήποτε να υποδείξει Α.Ε.Ι. στο έντυπο – αίτηση) και στην Παράγραφο 26 ο υποψήφιος πρέπει να δείξει την  «γνώση της ρωσικής γλώσσας» (επιβεβαιώνεται με την ύπαρξη πιστοποιητικούВ1 για προπτυχιακά και ειδικότητα; В2 – για μεταπτυχιακό καιС1 – για διδακτορικό).

Πέμπτο βήμα: Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξετάζει τους παρουσιασμένους από την κεντρική υπηρεσία του Ροσσοτρουντνίτσεστβο υποψηφίους και τους φακέλους τους από την Ελλάδα σύμφωνα με τις καθιερωμένες απαιτήσεις. Στους υποψήφιους  που γίνονται δεκτοί για σπουδές (προπτυχιακά, ειδικότητα, μεταπτυχιακά και διδακτορικό), εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά την εγγραφή του ξένου πολίτη στα Α.Ε.Ι. της Ρωσίας πραγματοποιείται η πληρωμή της κρατικής ακαδημαϊκής υποτροφίας και παρέχεται σε εύθετο χρόνο η εστία.

Η πληρωμή των εξόδων μεταφοράς στον τόπο σπουδών, η αγορά προαιρετικής ασφάλισης υγείας, η θεώρηση βίζας για την είσοδο στη Ρωσία από τους ξένους υποψηφίους, που έχουν μόνο ελληνική υπηκοότητα, πραγματοποιείται με έξοδα του ίδιου του ξένου πολίτη.